SK CZ HU HR EN

Osvěžující jahodové recepty

Kdo by nemiloval jahody? Slaďoučké červené ovoce, které je předzvěstí slunečných letních dnů. Připravte si s námi tyto 3 jednoduché, ale za to vynikající jahodové recepty, kterým neodolá žádný mlsný jazýček.

1. Nepečený jahodový CHEESECAKE

Svěží, jednoduchý a rychlý dezert, kterým zaujmete na každé letní párty.

I N G R E D I E N C E :

KORPUS:
  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g másla
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu

KRÉM:
  • 500 g mascarpone
  • 250ml smetana ke šlehání
  • 1 ztužovač
  • 200 g bílá čokoláda
  • 100 g moučkový cukr
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
  • 250 g čerstvých jahod + pár jahod na ozdobu

P O S T U P :

  1.  Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v mixéru. Máslo rozpustíme. Následně rozdrcené sušenky smícháme v misce s rozpuštěným máslem a javorovým sirupem. Vzniklou hmotou vysteleme dno dortové formy a uložíme do chladničky.

  2. Na krém si nejprve rozpustíme bílou čokoládu, aby nám stihla vychladnout. Než nám bude chladnout čokoláda, vyšleháme šlehačku spolu se ztužovačem a odložíme ji do chladničky. Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kousky.

  3. Potom spolu utřeme mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Za stálého míchání postupně přidáváme rozpuštěnou vychlazenou čokoládu. Do směsi jemně přimícháme šlehačku a na závěr pokrájené jahody.

  4. Krém navrstvíme na korpus a ozdobíme jahodami. Opět odložíme do chladničky – alespoň na dvě hodiny. Ztuhlý a vychlazený cheesecake můžeme podávat :)



2. Lehká a chutná JAHODOVÁ ZMRZLINA

Bez zmrzliny si léto snad už ani neumíme představit. Ze slaďoučkých jahod si proto připravíme tento ověřený recept na jednoduchou domácí zmrzlinu.

INGREDIENCE na 4 porce:

  • 200 g jahody
  • 40 g krystalový cukr
  • 2 čajové lžičky citrónové šťávy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (případně 1 vanilkový cukr)
  • 60 g řecký jogurt


P O S T U P :

  1. Jahody omyjeme a odstopkujeme. Pár si je odložíme stranou a ostatní rozmačkáme vidličkou. Odložené jahody pokrájíme na menší kousky.

  2. Jahodové pyré přelijeme do hrnce, přidáme cukr, citrónovou šťávu a vše spolu povaříme přibližně 5 minut.

  3. Omáčku přelijeme do misky a uložíme do chladu, dokud nevychladne.

  4. Vychlazenou smetanu ke šlehání spolu se ztužovačem a vanilkovým extraktem vyšleháme. Do vyšlehané šlehačky lehce přimícháme řecký jogurt a na závěr vychlazenou jahodovou omáčku a pokrájené jahody.

  5. Zmrzlinovou směs nalijeme do uzavíratelné nádoby, překryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu zmrzliny, a následně uzavřeme.

  6. Připravenou zmrzlinu dáme alespoň na 6 hodin do mrazničky (ideálně na celou noc).


Jahody vynikají nejen v našich sladkých receptech, ale také v nové


Jahodová kolekce, která v sobě ukrývá chutě léta... Kontrast bílé a červené, krásné střihy a příjemný materiál – to vše jsme skloubili v této šťavnaté kolekci. Okouzlí vás nejen celopotištěný 100% certifikovaný bavlněný popelín (bavlněné plátno), ale také nový střih dívčích volánových šatů s "puf" rukávy i oblíbené baby kousky.  Oblékněte své malé jahůdky do této chutné kolekce a užívejte si spolu letní chvíle naplno.

3. Domácí jahodová limonáda

Na přípravu poctivé domácí limonády si nejprve uvaříme lahodný sirup, se kterým si i během chladných podzimních dnů budete moci zavzpomínat na léto. Samozřejmě, pokud vám do té doby vydrží :)

Na jahodový sirup budeme potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 250 ml vody
  • 1ks BIO limetka (případně citron)
  • 200 g krystalového cukru


P O S T U P:

  1.  Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme. Následně je dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 10 minut povaříme na nízké teplotě.

  2. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom přidáme cukr a citrónovou šťávu. Promícháme a uložíme na noc do chladničky.

  3. Druhý den tuto směs propasírujeme přes sítko nebo gázu.

  4. Jahodovou šťávu znovu přivedeme k varu. Potom teplotu snížíme a povaříme ještě přibližně 5 minut. Během vaření odebíráme případnou pěnu.

  5. Horký sirup nalijeme do čistých skleněných lahví, které následně na cca 20 minut obrátíme dnem vzhůru nebo je dáme naležato.

Příprava limonády:

Další postup je již velmi jednoduchý. Do džbánu nasypeme led, nalijeme podle chuti vychlazený jahodový sirup a přidáme pár čerstvých pokrájených jahod (můžeme přidat i kousky limetky či mátu). Nakonec zalijeme perlivou vodou a můžeme podávat :)


Než budou vaše děti čekat na jahodovou pochoutku, mohou se o tomto ovoci plném antioxidantů něco naučit.
Připravili jsme totiž pro ně JAHODOVÉ PRACOVNÍ LISTY, které si můžete stáhnout zde:



Přihlaste se do newsletteru a získejte slevu 125 Kč

Nikdy nezmeškejte nabídku. Přihlaste se do newsletteru a získejte slevu 125 Kč, která platí na první nákup v hodnotě 1275 Kč

×