SK CZ HU HR EN

Vánoční perníčky, které se jistě vydaří

Pokud jste nestihli upéct vánoční perníčky, nezoufejte. Máme pro Vás osvědčený recept, se kterým se jistě vydaří. Navíc jsou hned měkké a nádherně provoní celý byt.

Tento rodinný recept se uchovává jako poklad. Je to recept na perníčky, které jsou hned měkké, a proto je můžete péct i pár dní před svátky. Pokud navíc uděláte polevu podle tohoto receptu, jistě se vydaří. Do pečení zapojte klidně děti, ty milují vykrajovat různé tvary perníčků a následně je i zdobit. Bude to jedna velká zábava.


Recept na MEDOVNÍKY

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička perníkového pepře
  • 1 čajová lžička sody bikarbony
  • 120 g medu
  • 60 g másla
  • 2 vejce + 1 vajíčko k potření
  • kůra z poloviny citronu


Postup přípravy perníčků

  1. Mouku spolu se sodou bikarbonou prosejeme
  2. Přidáme moučkový cukr a perníkový pepř
  3. Vše spolu promícháme
  4. Mírně zahřejeme med, aby byl tekutější – POZOR!!! abychom se při zapracování těsta nepopálili
  5. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, kůru z citronu
  6. Všechno spolu mícháme, dokud nám nevznikne těsto
  7. Pokud je těsto příliš lepkavé, můžeme ještě přisypat trochu mouky – záleží na poměru lepku v mouce
  8. Těsto necháme hodinu odležet v chladu (například v chladničce) pod vlhkou utěrkou
  9. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce přibližně na tloušťku 4-5 mm
  10. Vykrajujeme perníčky
  11. Umístíme je na vymazaný plech (můžete použít i pečící papír) - perníky rozmístíme dále od sebe, protože nám narostou (aby se neslepily)
  12. Pečeme na 170 °C – perníčky pečeme dozlatova
  13. Po upečení ještě teplé potřeme rozšlehaným vajíčkem – budou se pak krásně lesknout


Zdobení perníčků polevou

Vychlazené perníčky můžeme ozdobit například sněhovou polevou. Také recept na polevu máme ověřený. Je to bílková poleva, kterou můžete zabarvit. Je tuhá a pracuje se s ní výborně.

Budete potřebovat:

  • ruční šlehač
  • 1 bílek
  • 1 necelou čajovou lžičku škrobu (např. Solamyl, Maizena, Gustin apod.)
  • cca 250 g prosetého moučkového cukru
  • potravinářské barvy

Vaječný bílek, škrob a část cukru spolu vyšleháme na nízkých otáčkách ať se pěkně spojí. Postupně přidáváme prosetý moučkový cukr až nám vznikne hustá, ale ne tuhá hmota. Trvá to cca 5-10 minut. Po zvednutí smetáku šlehače se vytvoří kopeček, poleva se nevrátí zpět.

Chcete-li barevnou polevu, použijte k zabarvení bílé hmoty potravinářské barvy.

Hmotu můžete rozředit vlažnou vodou a zalévat tak celé plochy. Vlažnou vodu pomaličku přidáváme po lžičkách.

Perníčky zdobíme kapsou, které ustřihneme rohlík, nebo použijte váš ověřený nástroj.


Tip na závěr

Aby se ozdobené perníčky krásně leskly, můžeme je vložit již ozdobené na 5 minut do trouby se zapnutou ventilací horkého vzduchu a pootevřeme dvířka. Teplota by měla být max. 50 °C.

Přihlaste se do newsletteru a získejte slevu 125 Kč

Nikdy nezmeškejte nabídku. Přihlaste se do newsletteru a získejte slevu 125 Kč, která platí na první nákup v hodnotě 1275 Kč

×